maanantai 31. lokakuuta 2011

Mikä kumma siinä on...

Että hirvikoiran pitäisi olla heti valmis? Täydellinen paketti, joka heti metsälle päästyään löytää hirven, seuraa tiiviisti, pysäyttää taitavasti ja haukkuu loistavasti? Ja auta armias, jos jollekin toiselle hirvikoiran omistajalle myöntää, että koira ei ole vielä haukkunut hirviä... "Meidän Musti jo ensimmäisellä kerrallaan seurasi hirveä 4 tuntia ja haukkui niin että kaira kaikui! Kyllä se on oikea hirvikoira! Kyllä sen koirasta huomaa, milloin on hyvä hirvikoira ja milloin ei. Ei Mustikaan ole mikään sylipuudeli, sillä on selvästi vaistot tallella... Ei sitä pidä hirvikoiraa pilata liialla lellimisellä, yms yms yms..."
Hyvin, hyvin ärsyttävää. Eihän mistään agi-kentästäkään voi ensimmäisellä kerralla suoriutua täydellisesti, tarvitaan paljon harjoittelua ja kärsivällisyyttä.
Eepiä käytetään nyt metsällä niin paljon kuin ehtii. Itselläni ei ole mikään kiire tuon metsästämisen kanssa, olen varautunut siihen että oppimiseen menee jopa vuosia.
Toistaiseksi en oikein tiedä miten suhtautua noihin hirvimiehiin joiden koirat ovat heti kotiuduttuaan valmiita hirvenhaukkujia ja oikeita mestari-vuffeja, ja joiden mukaan koira on pilalla jos se osaa temppuja. Niiden mukaanhan olen pilannut Eepin täysin.
Mutta Eepi menee "pilalle" siitä että sitä hellitään ja se osaa temppuja, niin sitten olkoot pilalla. Ensisijaisesti se on perheenjäsen, eikä sen arvo vähene minun silmissäni vaikka siitä ei hirvikoiraa tulisikaan.
Sääliksi käy niitä koiria jotka otetaan luullen että koira lähtee heti metsään päästyään intopallona hirvien perään. Liian usein löytyy "myydään 2-v haukkumaton hirvikoira"-ilmoituksia.
Tuota kohtaloa ei Eepille tule.

5 kommenttia:

 1. No se myös riippuu hieman koiran suvusta, että onko minkälaiset vanhemmat,ovatko haukkuneet VOI1 vai ovatko KVA. ;) Mutta eiköhän Eepi opi omaa tahtiaan.

  VastaaPoista
 2. Et ole ainut.. minullekin on sanottu kun omistetaan 4 metsästyskoiraa että se menee pilalle kun opettaa temppuja mutta on nuo alkanut pikkuhiljaa uskoo ettei se pilalle mene siitä. Meidän hirviporukan miehet nykyää vain nauraa miten koirat osaa temppuja ja kehuuvat yms ja meidänkin koirat pelaavat hyvin vaikka vanhoja ovatkin! :)

  VastaaPoista
 3. Koirahan on täysin kypsä aivoiltaan jne. kun on n. 3v, eli aikaa on vielä :D Meillä oli ajokoirasekotus Luru, ja se pysy pihassa irti 1,5vuotiaaks asti. Sitte hajut vei mukanaan ja vanhempana ajo jänistä parhaimmillaan pariki päivää :D Tosin, meillä ei metsästetä, se karkasi aina :) Mutta kyllä teidän Eepi oppii ;) temput pitää mettäpiskinki vireessä ;D
  -Jenny tuikkis.blogspot.com

  VastaaPoista
 4. Minä en kanssa voi ymmärtää ukkojen ajattelumallia. Niille koirat on jotain metsästysväineitä, heti pitäs toimia ja jos ei niin joutaa vaihtoon. En vaan voi ymmärtää koska mulle koirat on ennenkaikkea perheenjäseniä ja ystäviä.. Toimii jos on toimiakseen mettällä..

  VastaaPoista
 5. Ohoh, en olisi uskonut että tämä minun "jurputukseni" keräisi kommenttia.. :D Mutta hyviä uutisia; Eepi haukkui tänään hirviä! Kyllä se siitä lähtee.. :)

  VastaaPoista

Lukijat